Skillnad mellan versioner av "Lajvmusik:Hjälpavsnitt"

Från Lajvmusik
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med ' ==Använda wikin== ===Logga in=== För att kunna redigera och skapa sidor behöver du vara inloggad på Wikin. Klicka på knappen ''logga in'' längst upp till höger. Om d...')
(Ingen skillnad)

Versionen från 14 november 2014 kl. 13.13


Använda wikin

Logga in

För att kunna redigera och skapa sidor behöver du vara inloggad på Wikin. Klicka på knappen logga in längst upp till höger. Om du inte har en användare kan du skapa en. Nya ansökningar godkänns manuellt, vilket gör att det kan dröja några dagar innan du kan börja redigera. När ditt login har blivit godkänt får du ett nytt bekräftelsemejl.

Redigera en sida

Om du hittar en sida som du vill ändra på klickar du på fliken redigera högst upp. Du får då upp en redigeringssida där du kan ändra sidans innehåll.

Under redigeringsrutan har du möjlighet att skriva en kommentar om din ändring. Vid mindre ändringar, t.ex. språkkorrigering, kan du kryssa i rutan mindre ändring. Du kan också välja att bevaka sidan, du kommer då att få ett meddelande om någon annan ändrar på sidan efter dig.

Förhandsgranska sidan innan du sparar och titta så att all formatering har blivit rätt!

Skapa en ny sida

För att skapa en ny sida söker du på sidans namn i sökrutan i vänsterkanten. Om sidan redan finns kommer du att hamna på den. Om sidan inte finns ännu kommer du att få möjlighet att skapa den. Klicka på skapa denna sida, därefter gör du precis som när man redigerar en sida.

Diskussionssidor

Varje sida har en tillhörande diskussionssida, som man kan använda för att skriva kommentarer om en text. Här kan man till exempel ifrågasätta innehållet, ge förslag på komplettering som man inte har tid eller kunskap att skriva själv eller debattera rubriksättningen. Du kommer till diskussionssidan genom att klicka på fliken diskussion högst upp. Det är god sed att signera sin text med namn och datum när man skriver på en diskussionssida. Det kan man göra genom att skriva fyra tilde-tecken (~).

Redigeringsguide

Formatera text

På Wikin formaterar man texten genom att skriva vissa tecken.

  • Kursiv stil gör man genom att sätta dubbla apostrofer runt ordet eller frasen: ''Spela roll''. Resultatet blir så här: Spela roll. Ovanför redigeringsrutan finns en knapp med ett I (för italics, kursiv stil) som man också kan använda.
  • Fetstil skapas genom att ordet eller frasen markeras med tredubbla apostrofer: '''Spelförbundet'''. Resultat: Spelförbundet. Ovanför redigeringsrutan finns en knapp med ett B som man också kan använda.
  • Kursiv fetstil skriver man genom att omge ordet eller frasen med femdubbla apostrofer: '''''konfliktspel'''''. Resultat: konfliktspel.
  • Indrag får man med kolon (:) i början av raden.
Flera kolon efter varandra ger större indrag.
  • Punktlistor, som den här listan, skapas genom att raden börjas med en asterisk (*). Varje sådan rad blir en egen punkt.
    • Genom att använda flera asterisker efter varandra (**) får punkten större indrag.
  • Numrerade listor skapas genom att varje rad börjas med fyrkant (#).
  1. Fyrkanten måste vara först på raden. Skriv inget mellanslag före!
  2. Varje sådan rad får ett eget löpnummer.
  1. Kolon och indrag kan kombineras.
  • Stänga av wikikod gör man genom att omge dem med <nowiki> </nowiki>. Denna funktion är flitigt använd på den här sidan, för att åskådliggöra exempel.
  • Fixed width font skapas genom att börja en rad med mellanslag.
Detta gäller för hela raden, och även för annan formatering.
Man kan även placera texten innanför <code>dessa taggar</code>. Resultatet: dessa taggar

Länkar

  • Länkar till andra artiklar skapas genom att sätta dubbla hakparenteser runt sidans namn. Exempelvis [[Förbundsstyrelsen]]. Resultatet blir en länk till artikeln Förbundsstyrelsen, så här: Förbundsstyrelsen
  • Maskerade länkar [[Nina Högberg|Nina]] ger detta synliga utseende: Nina. Men länken leder till artikeln Nina Högberg.
  • Länka direkt till en underrubrik i en artikel: [[artikelns namn#delensnamn]]. Till exempel [[Anställda#Kontrolluppgifter|kontrolluppgifter vid anställning]] blir kontrolluppgifter vid anställning, där länken går till delen kontrolluppgifter i artikeln anställda.
  • Externa länkar går att skriva på ett par olika sätt. Genom att skriva in en hemsideadress blir den automatiskt en klickbar länk, t.ex. http://www.sverok.se/. Sätter du adressen inom hakparanteser såhär [http://www.sverok.se] blir resultatet [1]. Inom hakparanteser kan du istället maskera externa länkar så här [http://www.sverok.se Sveroks hemsida] med resultatet Sveroks hemsida.

Omdirigeringar

  • Ibland kan man vilja att två sidnamn ska peka till samma sida, för att inte ha två sidor som samma sak. Till exempel Förbundsstyrelsen och Sveroks styrelse. Då lägger man in en omdirigering. genom att på den ena sidan skriva #OMDIRIGERING [[Den andra sidans namn]]. Användare som går in på den första sidan kommer då automatiskt att hamna på den andra sidan.

Bilder

Det går inte att ladda upp bilder till lajvmusikwikin. Man kan däremot länka till bilder. En administratör kan senare ändra så att bilden syns i texten.

Kategorier

  • Lägg till en artikel i en ämneskategori genom att lägga till texten [[Kategori:kategorinamn]] (där kategorinamn är namnet på kategorin) i en artikel, eller använd kategori-fältet som finns nedanför textredigeraren.
  • Sorteringsnyckel för artikeln används om man vill att artikeln skall sorteras annorlunda än efter dess artikelnamn. Använd [[Kategori:kategorinamn|sorteringsnyckel]] (där kategorinamn är kategorins namn och sorteringsnyckel är sorteringsvärdet). Sidan kommer då att sorteras efter sorteringsnyckeln istället för artikeltiteln.
  • Länkar till kategorier fås genom att inleda med ett extra kolontecken (:) i uttrycket: [[:Kategori:kategorinamn]].
  • Underkategorier får man genom att lägga kategorier (eller, i det här fallet, mer korrekt kategorisidor) i andra kategorier. Kategorisidor redigeras på samma sätt som vanliga artiklar. Lägg helt enkelt in [[Kategori:kategorinamn]] i kategoriartikeln så läggs kategorin in som underkategori till kategorinamn.

Samtliga existerande kategorier finns i Special:Kategorier.

Mallar

För närvarande finns det fyra mallar, nämligen

För att lägga in mallarna i din text, skriv {{mallens namn}}, exempelvis {{inspelning saknas}}. När du sparar texten förvandlas mallen till den text som finns angiven i mallen. (I redigeringsläge kan du se vad en mall som finns i en artikel heter.)

Hur man skriver en sida för en sång

Kategorier

  • Ha alltid med kategorin Kategori:Sånger, så att an genast kan hitta alla sånger genom att surfa in i den kategorin.
  • Vad handlar sången om eller vilken stil är sången skriven i? Lägg till lämpliga genre-kategorier. Det finns redan några att välja på i Kategori:Genrer. Om en genre saknas, skapa en ny kategori-tagg för den genren.
  • Vilka lajv/lajvkampanjer har sången sjungits på/ska sången sjungas på? Lägg även till detta som en kategori. Några lajv har redan kategorier, se Kategori:Lajv och lajvkampanjer.
  • Har sången text på något annat språk än svenska? Lägg då till en språkkategori för det språket. Olika språk återfinns i Kategori:Språk.
  • Vilka upphovsmän har sången? Lägg till både textförfattare och tonsättare som kategorier. Om sången saknar någon upphovsman, exempelvis om den bygger på en folkmelodi eller har text från bibeln, lägg in Kategori:Traditionell för att signalera det. Befintliga upphovmän hittar du i kategorin Kategori:Upphovsmän. Om information om upphovsmän saknas, lägg till mallen {{ursprung saknas}} längst upp i texten.
  • Hur gammal är sången? Om sången inte är traditionell bör du lägga till en datering, exempelvis ett århundrade, ett årtionde eller exakt årtal. Se Kategori:Datering. Om information om sångens ålder saknas, lägg till mallen {{ursprung saknas}} längst upp i texten.
  • Vilken upphovsrättslig status har sången? Se Lajvmusik:Upphovsrätt för mer information om hur du ska hantera detta. Om den upphovsrättsliga statusen är okänd, lägg till mallen {{okänd upphovsrättslig status}} längst upp i texten.

Information om sången

Inled med titel och eventuella alternativa titlar i fetstil. Skriv något om sången, exempelvis vem som skrev den inför vilket lajv, och annat som du tycker är värt att veta.

Inspelning

Om du hittar en inspelning av sången någonstans på internet får du väldigt gärna länka till den. Om inspelningen finns på YouTube eller SoundCloud går det att "bädda in" dem i artikeln. Följande kod kan användas:

  • YouTube: