Lajvmusik:Hjälpavsnitt

Från Lajvmusik
Hoppa till: navigering, sök


Använda wikin

Logga in

För att kunna redigera och skapa sidor behöver du vara inloggad på Wikin. Klicka på knappen logga in längst upp till höger. Om du inte har en användare kan du skapa en. Nya ansökningar godkänns manuellt, vilket gör att det kan dröja några dagar innan du kan börja redigera. När ditt login har blivit godkänt får du ett nytt bekräftelsemejl.

Redigera en sida

Om du hittar en sida som du vill ändra på klickar du på fliken redigera högst upp. Du får då upp en redigeringssida där du kan ändra sidans innehåll.

Under redigeringsrutan har du möjlighet att skriva en kommentar om din ändring. Vid mindre ändringar, t.ex. språkkorrigering, kan du kryssa i rutan mindre ändring. Du kan också välja att bevaka sidan, du kommer då att få ett meddelande om någon annan ändrar på sidan efter dig.

Förhandsgranska sidan innan du sparar och titta så att all formatering har blivit rätt!

Skapa en ny sida

För att skapa en ny sida söker du på sidans namn i sökrutan i vänsterkanten. Om sidan redan finns kommer du att hamna på den. Om sidan inte finns ännu kommer du att få möjlighet att skapa den. Klicka på skapa denna sida, därefter gör du precis som när man redigerar en sida.

Diskussionssidor

Varje sida har en tillhörande diskussionssida, som man kan använda för att skriva kommentarer om en text. Här kan man till exempel ifrågasätta innehållet, ge förslag på komplettering som man inte har tid eller kunskap att skriva själv eller debattera rubriksättningen. Du kommer till diskussionssidan genom att klicka på fliken diskussion högst upp. Det är god sed att signera sin text med namn och datum när man skriver på en diskussionssida. Det kan man göra genom att skriva fyra tilde-tecken (~).

Redigeringsguide

Formatera text

På Wikin formaterar man texten genom att skriva vissa tecken.

 • Kursiv stil gör man genom att sätta dubbla apostrofer runt ordet eller frasen: ''Spela roll''. Resultatet blir så här: Spela roll. Ovanför redigeringsrutan finns en knapp med ett I (för italics, kursiv stil) som man också kan använda.
 • Fetstil skapas genom att ordet eller frasen markeras med tredubbla apostrofer: '''Spelförbundet'''. Resultat: Spelförbundet. Ovanför redigeringsrutan finns en knapp med ett B som man också kan använda.
 • Kursiv fetstil skriver man genom att omge ordet eller frasen med femdubbla apostrofer: '''''konfliktspel'''''. Resultat: konfliktspel.
 • Indrag får man med kolon (:) i början av raden.
Flera kolon efter varandra ger större indrag.
 • Punktlistor, som den här listan, skapas genom att raden börjas med en asterisk (*). Varje sådan rad blir en egen punkt.
  • Genom att använda flera asterisker efter varandra (**) får punkten större indrag.
 • Numrerade listor skapas genom att varje rad börjas med fyrkant (#).
 1. Fyrkanten måste vara först på raden. Skriv inget mellanslag före!
 2. Varje sådan rad får ett eget löpnummer.
 1. Kolon och indrag kan kombineras.
 • Stänga av wikikod gör man genom att omge dem med <nowiki> </nowiki>. Denna funktion är flitigt använd på den här sidan, för att åskådliggöra exempel.
 • Fixed width font skapas genom att börja en rad med mellanslag.
Detta gäller för hela raden, och även för annan formatering.
Man kan även placera texten innanför <code>dessa taggar</code>. Resultatet: dessa taggar

Länkar

 • Länkar till andra artiklar skapas genom att sätta dubbla hakparenteser runt sidans namn. Exempelvis [[Kampen i ringen]]. Resultatet blir en länk till artikeln Kampen i ringen, så här: Kampen i ringen
 • Maskerade länkar [[Kampen i ringen|KIR]] ger detta synliga utseende: KIR. Men länken leder till artikeln Kampen i ringen.
 • Länka direkt till en underrubrik i en artikel: [[artikelns namn#delensnamn]]. Till exempel [[KH6.3 Hemkomsten#Jorgaler|jorgalsånger till KH-lajvet "Hemkomsten"]] blir jorgalsånger till KH-lajvet "Hemkomsten", där länken går till delen Jorgaler i artikeln KH6.3 Hemkomsten.
 • Externa länkar går att skriva på ett par olika sätt. Genom att skriva in en hemsideadress blir den automatiskt en klickbar länk, t.ex. http://www.sverok.se/. Sätter du adressen inom hakparanteser såhär [http://www.sverok.se] blir resultatet [1]. Inom hakparanteser kan du istället maskera externa länkar så här [http://www.sverok.se Sveroks hemsida] med resultatet Sveroks hemsida.

Omdirigeringar

 • Ibland kan man vilja att två sidnamn ska peka till samma sida, för att inte ha två sidor som samma sak. Till exempel Finge jag pengar för mina träskor och Om jag fick pengar för mina byxor. Då lägger man in en omdirigering genom att på den ena sidan skriva #OMDIRIGERING [[Den andra sidans namn]]. Användare som går in på den första sidan kommer då automatiskt att hamna på den andra sidan.

Bilder

Det går inte att ladda upp bilder till lajvmusikwikin. Man kan däremot länka till bilder. En administratör kan senare ändra så att bilden syns i texten. Exempel:

http://nyfiken.net/lajvmusik/images/wiki.gif

blir efter admins godkännande:

http://nyfiken.net/lajvmusik/images/wiki.gif

Kategorier

 • Lägg till en artikel i en ämneskategori genom att lägga till texten [[Kategori:kategorinamn]] (där kategorinamn är namnet på kategorin) i en artikel, eller använd kategori-fältet som finns nedanför textredigeraren.
 • Sorteringsnyckel för artikeln används om man vill att artikeln skall sorteras annorlunda än efter dess artikelnamn. Använd [[Kategori:kategorinamn|sorteringsnyckel]] (där kategorinamn är kategorins namn och sorteringsnyckel är sorteringsvärdet). Sidan kommer då att sorteras efter sorteringsnyckeln istället för artikeltiteln.
 • Länkar till kategorier fås genom att inleda med ett extra kolontecken (:) i uttrycket: [[:Kategori:kategorinamn]].
 • Underkategorier får man genom att lägga kategorier (eller, i det här fallet, mer korrekt kategorisidor) i andra kategorier. Kategorisidor redigeras på samma sätt som vanliga artiklar. Lägg helt enkelt in [[Kategori:kategorinamn]] i kategoriartikeln så läggs kategorin in som underkategori till kategorinamn.

Samtliga existerande kategorier finns i Special:Kategorier.

Mallar

För närvarande finns det fyra mallar, nämligen

För att lägga in mallarna i din text, skriv {{mallens namn}}, exempelvis {{inspelning saknas}}. När du sparar texten förvandlas mallen till den text som finns angiven i mallen. (I redigeringsläge kan du se vad en mall som finns i en artikel heter.)

Hur man skriver en sida för en sång

Det enklaste sättet att lägga in en sång är att bara göra det, och sedan vänta på att någon annan wiki-person går in och lägger till kategorier, länkar, layout och andra finesser. Om du gör en "ofullständig" artikel och vill markera det kan du lägga in taggen {{påbörjad}} i början av din artikel. Men om du vill slutföra ditt artikelprojekt och vill göra allt själv från grunden kan du göra så här:

Kategorier

 • Ha alltid med kategorin Kategori:Sånger, så att man genast kan hitta alla sånger genom att surfa in i den kategorin.
 • Vad handlar sången om eller vilken stil är sången skriven i? Lägg till lämpliga genre-kategorier. Det finns redan några att välja på i Kategori:Genrer. Om en genre saknas, skapa en ny kategori-tagg för den genren.
 • Vilka lajv/lajvkampanjer har sången sjungits på/ska sången sjungas på? Lägg även till detta som en kategori. Några lajv har redan kategorier, se Kategori:Lajv och lajvkampanjer.
 • Har sången text på något annat språk än svenska? Lägg då till en språkkategori för det språket. Olika språk återfinns i Kategori:Språk.
 • Vilka upphovspersoner har sången? Lägg till både textförfattare och tonsättare som kategorier. Om sången saknar någon upphovsperson, exempelvis om den bygger på en folkmelodi eller har text från bibeln, lägg in Kategori:Traditionell för att signalera det. Befintliga upphovpersoner hittar du i kategorin Kategori:Upphovspersoner. Om information om upphovspersoner saknas, lägg till mallen {{ursprung saknas}} längst upp i texten.
 • Är det någon särskild artist/grupp som framför sången? Då kanske det kan vara bra att lägga till en kategori för den artisten/gruppen. Se Kategori:Musikanter.
 • Hur gammal är sången? Om sången inte är traditionell bör du lägga till en datering, exempelvis ett århundrade, ett årtionde eller exakt årtal. Se Kategori:Datering. Om information om sångens ålder saknas, lägg till mallen {{ursprung saknas}} längst upp i texten.
 • Vilken upphovsrättslig status har sången? Se Lajvmusik:Upphovsrätt för mer information om hur du ska hantera detta. Om den upphovsrättsliga statusen är okänd, lägg till mallen {{okänd upphovsrättslig status}} längst upp i texten.

Information om sången

Inled med titel och eventuella alternativa titlar i fetstil. Skriv något om sången, exempelvis vem som skrev den inför vilket lajv, och annat som du tycker är värt att veta.

Att länka till en inspelning

Om du hittar en inspelning av sången någonstans på internet får du väldigt gärna länka till den. Om inspelningen finns på YouTube eller SoundCloud går det att "bädda in" dem i artikeln.

YouTube

<youtube>QQQ</youtube>

där "QQQ" är den kod på 11 tecken som kommer efter "?v=" i videons URL.

SoundCloud

OBS denna funktion fungerar inte längre! Om du hittar en sida som innehåller funktionen, redigera gärna genom att byta ut koden mot en direktlänk till Soundcloud-klippet!

{{#widget:SoundCloud|id=999|width=100%}}

där "999" är ljudklippets id, som kan vara lite svårt att hitta. Här är en metod:

 1. Klicka på "Share".
 2. Välj "Embed".
 3. Leta rätt på en lite längre siffersträng som finns med i den HTML-kod som sidan föreslår. Den siffersträngen utgör klippets id.

Text

Kom ihåg att man inte får publicera texter hur som helst, se Lajvmusik:Upphovsrätt. Upphovsrätten gäller tills dess att samtliga rättighetsinnehavare har varit döda i 70 år. Texter får bara publiceras här med tillstånd från upphovspersonerna. Kort och gott, lägg upp dina egna texter, eller fråga upphovspersoner till andra texter! Om texten omfattas av upphovsrätten men ligger ute på upphovspersonernas/artistens hemsida går det förstås bra att länka till texten.

Om sången har flera texter med olika upphovspersoner kan det vara bra att dela upp dem i olika artiklar, med en gemensam Kategori:Melodier-kategori.

De flesta texter på wikin följer följande format:

Versrad
En versrad till
osv
osv

 Refrängrad
 En refrängrad till
 osv
 osv

Versrad
En versrad till
osv
osv

 Refrängrad...

Versrad
En versrad till
osv
osv

 Refrängrad...

Alltså, ett mellanslag i början av varje rad, och tredubbla mellanslag för refränger. För att alla rader ska hamna inom samma ruta behöver även tomma rader inledas med mellanslag.

Noter och ackordförslag

Tyvärr finns det inget verktyg tillgängligt för den här wikin för att använda ABC-notation. För att infoga noter behöver man omvandla dem till exempelvis en bild eller en pdf som man länkar till.

Lägg gärna in ackordförslag i artikeln. Om man vill lägga ackorden i anslutning till texten är det viktigt att tänka på att "överflödiga" mellanslag blir ignorerade. Därför behöver man använda ett mellanslag i början av varje rad. Då får man det här resultatet:

  Dm        C        F      C
En sommardag, som en annan dag, han kom till en hamn

Annars kan man lägga in ackorden som ett eget avsnitt, exempelvis:

Ackordförslag
Dm | C | F | C |
F | C | Dm | Am |
Dm | C | F | C |
F | A | Dm A | Dm |

där tecknet "|" avgränsar olika takter/rytmenheter.

Wikins uppbyggnad

Gå till kategorin Kategori:Toppkategori för att hitta hela kategoriträdet. Dess olika huvudgrenar är:

Datering

En kategori för datering av enskilda musikstycken som finns katalogiserade på wikin. Underkategorier omfattar kategorier för århundraden, årtionden och årtal samt tidsålderskategorier såsom "Vikingatid" och "Medeltid", och den mer generella kategorin "Traditionell".

Genrer

En kategori för klassificering av enskilda musikstycken. Kategorin omfattar inte bara olika genrer, såsom "Arbetarsånger", "Folkvisor" och "Viking", utan även andra mindre genre-betonade innehållsmarkörer, såsom "Fest", "Natt", "Natur" och "Sorg".

Lajv och lajvkampanjer

En kategori för (kortfattade) sidor om olika lajv samt underkategorier för klassificering av enskilda musikstycken utifrån vilka lajv de har sjungits/kommer att sjungas på.

Musikanter

En kategori för artister och grupper som framför musik som kan användas på lajv. I underkategorierna återfinns enskilda musikstycken som här är klassificerade utifrån vilka som har framfört dem.

Påbörjade artiklar

En kategori för artiklar som saknar en del information eller layout. Underkategorier finns för artiklar om sånger som saknar länk till inspelning, information om upphovspersoner eller datering, eller information om sångens upphovsrättsliga status.

Reenactment

Här finns underkategorier som "Medeltidsveckan" eller "SCA".

Spellistor

Här finns länkar till Spotify-spellistor och YouTube-spellistor med lajvtema.

Språk

En kategori för klassificering av enskilda sångtexter med tanke på deras språk. Sångtexter på svenska har ingen egen kategori.

Sånger

I denna kategori återfinns samtliga artiklar om enskilda sånger. Här finns även kategorin "Melodier", i vilken man hittar underkategorier för olika melodier som används till helt olika texter och sammanhang, exempelvis Kategori:En sjömansbrud skall blåklädd gå.

Sångsamlingar

En kategori för sångböcker, sånghäften, samlingar av sångtexter på internet, och andra sångsamlingar. Om du skapar en sida för en sångsamling kan det vara bra att infoga en (daterad) innehållsförteckning, eftersom det gör sångtitlarna sökbara på wikin, så att man kan hitta till en sång man letar efter även om det ännu inte har skapats någon artikel om den specifika sången på lajvmusikwikin.

Upphovspersoner

En kategori för artiklar om upphovspersoner samt underkategorier för klassificering av enskilda musikstycken utifrån deras upphovspersoner.

Upphovsrätt

En kategori för klassificering av enskilda musikstycken utifrån deras upphovsrättsliga status.

Wikin

En kategori för sidor om wikin.