Huvudsida

Från Lajvmusik
Hoppa till: navigering, sök


Populära kategorier:

  • Teman: Här är sångerna ordnad efter genrer och teman, exempelvis utifrån vad de handlar om eller vilken typ av setting de fungerar bra i.
  • Lajv och lajvkampanjer: Här är sångerna ordnade efter vilka lajv musiken har förekommit på.
  • Musikanter: Här är musiken ordnad efter vilka som har framfört den.
  • Upphovspersoner: Här är sångerna ordnade efter vilka som har varit med och skrivit dem.
  • Sånger: Här hittar du ALLA sånger.
  • Sångsamlingar: Här hittar du sångböcker, sånghäften och sångsamlingar av olika slag, oftast med länkar och innehållsförteckning. Om du inte hittar en sång på den här wikin, så kanske du hittar den där!
  • Spellistor: Här samlas listor med låtar som tjänar ett visst syfte, t.ex. peppning inför ett lajv eller stämningsskapande musik, exempelvis spellistor från Spotify och YouTube.
  • Toppkategori: Varenda sida som finns på wikin finns inordnad i kategoriträdet, och här hittar du HELA kategoriträdet.

Välkommen till lajvmusikwikin!

Du har kommit till en wiki. På en wiki kan användarna själva utveckla innehållet. Vad du behöver göra för att komma igång med ditt redigerande är att skapa ett konto. Efter att ditt konto har blivit godkänt kan du surfa runt och lägga till material som du tycker saknas. Alla bidrag är väldigt uppskattade!

För en översikt över alla sidor som finns på lajvmusikwikin, besök denna sida. För alla kategorier, kolla här istället.

Att skapa ett konto

I nuläget är det enbart administratörer som kan skapa nya konton. Kontakta därför Solvej von Malmborg på vilket sätt du än behagar så att du kan få ett konto skapat åt dig!

Innehållet på wikin

Syftet med denna wiki är att kunna fungera som en förteckning över musik som är lämplig på lajv. Eftersom lajv kan röra sig i alla genrer är det förstås möjligt att använda vilken musik som helst på lajv. Tanken är att först bygga ut wikin för fantasylajv och historiska lajv, men alla genrer är naturligtvis välkomna!

Sidorna på wikin kan till exempel röra specifika låtar eller listor över passande musik som tjänar ett visst syfte. Även kategorier fungerar bra som förteckningar över låtar, så använd gärna "kategoritaggar" på låtarnas respektive sidor istället för att skapa sidor som enbart är en förteckning/lista över låtar. Kategorierna som en artikel hör till syns längst ner på sidan.

På wikin finns även vissa sidor som inte primärt har med lajvmusik att göra, exempelvis beskrivningar av vissa lajv eller lajvkampanjer. Begränsa vad ni skriver på dessa sidor till en kort förklaring och externa länkar till mer information, men skriv gärna in information om musikens ställning på lajvet. Använd gärna kategorier för att länka ihop sånger som används inom en viss kampanj.

Vad är lajv?

Lajv är det vanligaste begreppet för levande rollspel på svenska (engelska LARP, live action role-playing game). Om du inte känner till lajv sedan tidigare rekommenderas en rundtur på lajvintroduktionssidan lajv101.com. Vill du veta mer om lajv kan du även kolla in Nordic Larp Wiki.

Upphovsrätt

Längst ner på denna sida finns en länk till en beskrivning av den Creative Commons-licens som i allmänhet gäller på dessa sidor. För sångtexter och noter kan andra villkor gälla. På varje låtsida bör det därför finnas en kategorilänk som visar vilken upphovsrättskategori som gäller. På en sida utan kategori ska man betrakta det som att eventuell musik är skyddad av upphovsrättslagen snarare än att det är fritt fram. Se mer på sidan om upphovsrätt. För mer om upphovsrättslagen, se Bonus Copyrights hemsida.

Administration

Wikin administreras av Solvej von Malmborg och ligger på hennes domän nyfiken.net. Sidan ligger på webbhotellet One.com. Wikin körs på en installation av MediaWiki 1.31.1. För att se vilka programtillägg som är installerade, se Special:Version.

Redigering

Se Lajvmusik:Hjälpavsnitt för att lära dig mer om hur man redigerar en sida på lajvmusikwikin. Även sidorna Lajvmusik:Exempelsång och Lajvmusik:Sandlåda kan vara till hjälp när du lär dig redigera.

Det rekommenderas att man tittar på hur andra sidor är skrivna innan man skapar en själv. Det kan man göra genom att klicka på "Redigera" uppe till höger utan att spara efteråt. För att skapa en ny sida kan man göra en sökning på den sidtitel man vill att sidan ska ha, och sedan följa den länk som dyker upp för att skapa en sida med det namnet.

På sidan Lajvmusik:Önskelista har andra skrivit upp önskemål vad gäller innehållet och uppbyggnaden på wikin. Titta gärna där för inspiration eller när du har en stund över för att hjälpa till med att bygga ut wikin. Du kan också gå dit och skriva upp ditt eget önskemål på listan!

Det finns applikationer installerade för att bädda in klipp från bland annat SoundCloud och Youtube. Exempel på hur man gör finns i Lajvmusik:Exempelsång och i källkoden till I storkrigets tid. Du kan också följa länkarna om programtillägg från Special:Version för att ta reda på mer om applikationerna. Man kan inte ladda upp bilder till wikin, men man kan länka till dem. En administratör kan sedan godkänna länkningen så att bilden syns direkt i den artikel där länken finns.