Skillnad mellan versioner av "KH6.3 Hemkomsten"

Från Lajvmusik
Hoppa till: navigering, sök
m (Historiska skildringar och sedelärande visor)
Rad 42: Rad 42:
 
* [[Rövaren Brun]] - om våldtäkt
 
* [[Rövaren Brun]] - om våldtäkt
 
* [[Sigmund Vittfarne och Stormryttaren]] - en skröna (verserna sjungs av Egil/[[Markus Erhardsson]], men häng gärna på refrängen)
 
* [[Sigmund Vittfarne och Stormryttaren]] - en skröna (verserna sjungs av Egil/[[Markus Erhardsson]], men häng gärna på refrängen)
* [[Sigrid Brynjeskrud]] - en sydskaegisk hjälte med kopplingar till hardingarna/nordbjörkdalingarna
+
* [[Sigrid Brynjeskrud]] - en sydskaegisk hjälte med kopplingar till hardingarna/nordbjörkdalingarna (verserna sjungs av Ragnhild/[[Solvej von Malmborg]], men häng gärna på refrängen)
 
* [[Stormens vingar]] - om att framföra ett skepp
 
* [[Stormens vingar]] - om att framföra ett skepp
 
* [[Trenne voro de]] - om att dricka öl i skogen och döda ulvar
 
* [[Trenne voro de]] - om att dricka öl i skogen och döda ulvar

Versionen från 28 maj 2014 kl. 19.01


KH6.3 Hemkomsten, ett lajv i Krigshjärtakrönikan 5-8 juni 2014. Se hemsidan.

Musik

På lajvets repertoar står främst skaegiska visor och jorgalska sånger.

Det finns två sånger som är skrivna speciellt med tanke på "Hemkomsten". Det är ingen dum idé att i alla fall läsa igenom texterna, eftersom de förmedlar en del information som kan vara nyttig att ha koll på på lajvet.

Skaegier

Det finns ganska många skaegiska visor, men alla är kanske inte lämpliga att sjunga på "Hemkomsten". Några av de skaegiska visorna som lagts upp på wikin saknar inspelning och är därför svåra att lära sig inför lajvet. Av dessa anledningar finns nedan en nedbantad lista som är uppdelad utifrån tema.

Här är en länk till alla skaegiska visor. Alla skaegisånger går i praktiken bra att sjunga, men vissa kan ha texter som är kopplade till en specifik grupp eller ett visst lajv, så kolla gärna igenom texten först. Om du är osäker på om den passar, fråga.

Visor med särskild anknytning till Björkdalen

Fest

Ceremoni

Historiska skildringar och sedelärande visor

Krig

Jorgaler

Än så länge finns det inte så många jorgalska sånger samlade. Av sångerna är Hoppets dag och Att älska särskilt lämpliga på "Hemkomsten". Dessa sånger finns:

Björkdalingarnas repertoar

I björkdalingsgruppen har vi valt ut några sånger som vi hellre vill att folk lär sig än andra. Även om vi i första hand har tänkt på björkdalingarna, så får gärna ni andra följa samma lista när ni lär er sånger. Det är inte någon av dem som egentligen är kopplade direkt till vår grupp, utom möjligen Gunnlög Gråas blotvisa, såvida man inte hävdar släktskap med henne.

Ingen måste lära sig någon sång inför lajvet, men för de som har möjlighet att plugga på musiken är tanken att vi har tre olika priogrupper, så att fler lär sig samma sånger, eftersom det skapar bättre stämning när fler kan sjunga med. De som bara har möjlighet att kolla in några få sånger väljer de högst prioriterade, de som har lite mer tid lär sig fler sånger även ur de andra priogrupperna.

De här sångerna har högst prio:

  • Sol i blod - en bra sång för en krigargrupp, lär dig refrängen (eller om du vill, hela sången)
  • Gunnlög Gråas blotvisa - att sjungas under en blotceremoni
  • Björkdalavisan - om hemlängtan till Björkdalen
  • Björkdalaskål - vår skålsång (väldigt kort - om du inte har lärt dig den innan så lär du dig den på lajvet!)

Prio två:

Av de andra sångerna är vi mest intresserade av att höra dessa på lajvet:

Resten av visorna som står listade under "Skaegier" får ni väldigt gärna lyssna på. De kan vara bra att känna till. Du kanske hittar en favorit som du kan önska av skalderna när vi sitter och sjunger. Eller så gör det att du lättare kan digga sångerna för att du känner igen dem. Eller så gör det att du lättare kan lära dig dem under lajvet. Det finns några fler i kategorin för skaegiska visor som dessvärre saknar inspelning, men vars text du kanske blir intresserad av, så kolla även där om du vill.

Vi kommer att ha texthäften med visor till björkdalingarna under lajvet.