Tider

Lajvet Tempelplatsen går av stapeln fredag 15/4 - söndag 17/4 2016. Det går att anlända till området 14/4. Incheck sker 15/4. Off-möte kl 18:30 och lajvstart ca kl 19:00 i värdshuset (utanför får bilar och off-saker fortfarande förekomma för de som anländer senare). Lajv 16/4. Lajv, städning och utcheck 17/4. Lajvet bryts mot slutet av lunchen. Utcheckningen påbörjas senast kl 14.

Plats och vägbeskrivning

Lajvbyn Moriaberg i Botkyrka kommun utanför Stockholm, i närheten av Tumba.

Här är en video som visar hur området ser ut:

Kommunalt: Ta buss 716, 717, 727, 729 eller 795 från Tumba station. Gå av vid Bergudden (5-15 min resa beroende på buss). Fortsätt i bussens riktning ca 150 meter och sväng åt höger, dit det är skyltat med "Naturreservat" och symboler för vandringsled, badplats och rastplats. Följ avtagsvägen ungefär 300 meter tills du ser en grön bom inne i elljusspåret på höger sida. Gå in på den vägen som bommen spärrar och följ den tills du kommer in på området (ca 150 meter).

Tips: Som medlem i en Sverok-förening har du rabatt på resor med SJ till och från arrangemanget. Läs mer på Sveroks hemsida om hur du tar del av rabatten.

Bil: Om ni har en GPS slå in navigation till: Brotorpsvägen, Grödinge. När ni åker in på Brotorpsvägen håll koll på höger sida vägen efter en bom, sväng in på den vägen. Vägen går in hela vägen in i byn. Väl inne på området får ni lasta av all er packning och köra ut bilen igen till parkeringen, som ligger vid badplatsen.

Kostnad

Lajvavgiften är 380 kr. Den betalas till föreningen Spel & Tidsresor i samband med personanmälan. Instruktioner finns på anmälningssidan. I lajvavgiften ingår, förutom själva lajvupplevelsen, samtliga måltider under lajvet, måltidsdryck, mellanmål/fika/snacks och golvplats att sova på.

Alla deltagare är försäkrade via Sveroks gruppförsäkring genom medlemskap i någon Sverok-förening. Om du inte är medlem i någon Sverok-förening föreslår vi att du går med i den arrangerande föreningen Spel & Tidsresor. Fyll då i det i din personanmälan eller mejla in önskemålet till arr. Medlemskapet kostar 50 kr/år.

Om anmälan

Anmälan sker i två steg, personanmälan och rollanmälan. Datum:

  • Tisdag 5 januari 2016: Anmälan öppnar
  • Lördagen den 14 februari: Personanmälan stängdes och vi kunde konstatera att vi hade tillräckligt många anmälda! För att fira detta och för att möjliggöra för anmälningar bland intresserade på lajvkonventet Prolog förlängde vi anmälan.
  • Onsdag den 9 mars kl 21: Efter denna tid kommer det inte längre vara möjligt att skicka in anmälan till lajvet. Slår vi i deltagartaket kommer anmälan att stängas tidigare. Både personanmälan och inbetalning gäller för att anmälan ska bli komplett. Inbetalningen ska ske i samband med anmälan och vara Spel & Tidsresor tillhanda nästkommande bankdag.
  • Lördag 12 mars (eller snarare, innan arr vaknar söndag 13 mars): Rollanmälan stänger.

När du har skickat in din personanmälan och har betalat lajvavgiften kommer du att få en e-post-bekräftelse på din anmälan samt en länk till rollanmälan.

Lajvet är öppet för 30-50 personer.

Se fliken Anmälan för att göra din anmälan.

Måltider

I lajvavgiften ingår samtliga måltider OCH fika/snacks däremellan. Första gemensamma målet mat är middagen under fredagen, som kommer att finnas tillgänglig från ca lajvstart till ca läggdags så att även de som kommer sent kan få sig något att äta när det kommer fram. Sista måltiden som ingår serveras ca kl 12 under söndagen (lätt lunch/brunch).

Rollerna ska kunna köpa saker mellan måltiderna i värdshuset för inlajvpengar, men allt sådant ingår egentligen i lajvavgiften. Om din roll inte har pengar men du vill ha något från värdshuset får din roll lösa det på något sätt (t.ex. tigga, arbeta av det eller sätta sig i ekonomisk skuld) vilket vi ser som ett spelskapande inslag. Det kommer även att finnas några drycker på menyn, och du kan i viss mån ta med egen dryck och lämna in i incheckningen, som du sedan kan "köpa" på värdshuset för inlajvpengar. Dryckerna är alkoholfria, se Regler.

Vi försöker möta allas önskemål om specialkost.

Boende

Det finns gott om sovplatser i trästugorna på området. Det rör sig främst om ytor på trägolv dit man själv får ordna sovsaker*. Kring sovplatsen ska saker hållas så IN som möjligt. Det kommer att finnas ett hus för off-förvaring.

Arrangemanget kommer att ansvara för att värma upp huvudrummet i värdshuset med fotogenvärmare (säg till i god tid om denna uppvärmningslösning inte fungerar för dig så att vi hinner titta på alternativa lösningar). Det kan vara en god idé att även värma upp sovsalarna/stugorna, men dessa får i så fall deltagare själva stå för att värma upp.

I första hand kommer du att få sova på värdshusets andra våning, men om du har off-behov av det kan du få sova i något av de andra husen. Sådana önskemål framförs i samband med din rollanmälan.

Vi har fått frågan om det går att sova någon annanstans. Vi kräver inte av dig som deltagade att du ska sova på området, även om det innebär att du går miste om en del av lajvupplevelsen. Om det är så att någon vill ordna med boende någon annanstans går det bra. Dock gäller fortfarande full lajvavgift.

*Sovsaker: Exempelvis madrass/liggunderlag/luftmadrass/tältsäng/fällar+varm sovsäck/varmt täcke/varma filtar+kudde+snygga filtar att dölja det offiga med.

Hygien och hälsa

I nära anslutning till bostadshusen finns ett utedass med dasstunnor som byts ut vid behov under lajvets gång. Arrangemanget tillhandahåller våtservetter och handsprit, och eventuellt även handfat med stående vatten (ej rinnande vatten). Mitt på området finns vad som ser ut som en gammaldags pump, men som egentligen är en vattenkran med kranvatten som leds till pumpen via en vattenslang. Några hundra meter från området finns en offentlig badplats där det garanterat är väldigt kallt att bada i april.

Arrangemanget har möjlighet att ställa upp med första hjälpen, värktabletter och mensskydd om det oförutsedda händer. Sådant finns i arrstugan.

Hundar är tillåtna på lajvet (ingen hund är anmäld). I övrigt försöker vi ta hänsyn till samtliga anmälda allergier, sjukdomar, funktionshinder och dylikt. Om vi inte kan anpassa arrangemanget enligt din anmälan hör vi av oss snarast.

In- och utcheckning

Incheckningen är öppen under fredagen i arrstugan (stuga 1). Efter lajvstart kan det hända att du behöver hämta incheckande arr i värdshusköket: Använd i så fall köksingången, dvs dörren på vänstra gaveln. I incheckningen kommer du att få pengar, potions m.m., och kan lämna in medhavda drycker som du vill få serverad på värdshuset.

Utcheckningen öppnar senast 14 i arrstugan. Efter att du har städat din stuga kan du lämna tillbaka din rekvisita, eventuella inlajv-stulna saker och checka ut.

Försäkringar

Lajvdeltagarna är försäkrade genom Sverok. Läs mer om detta på Sveroks hemsida. Se även rubriken Kostnad ovan.

Sminkroller

Det ska synas om man spelar en helalv eller halvalv. Alver i Faerûn skiljer sig från hur alver brukar porträtteras visuellt på lajv, främst då de har annorlunda hudton. Skogsalver är bronsfärgade med gröna inslag och månalver är vita/bleka med blå inslag. Att spela helalv är därmed en lite mer avancerad sminkroll. Halvalver kommer undan med alvöron, även om det är coolt om även halvalver sminkar lite speciella ansiktsdrag.

Mer om alvsminkning finns på lajvets forum.

Utrustningskrav

Lajvet ska förmedla en D&D-känsla visuellt, och en av de viktigaste pusselbitarna i detta är deltagarnas utrustning. Kläderna ska kännas fantasy. För att du ska förstå vad vi menar vill vi att du tittar igenom lajvets Pinterest-album. Genom albumet vill vi förmedla den visuella vision som vi strävar mot på sikt. Låt dig inspireras! :-)

Din utrustning ska spegla dins rolls ställning/plats i världen, erfarenheter, levnadsvanor med mera. Är rollen rik eller fattig? Någon som ska porträttera en tiggare behöver ju sällan lägga ner lika mycket tid på sin utrustning som någon som ska porträttera en rik alv. En som är på resande fot kanske föredrar praktiska kläder medan någon som för tillfället är på samma plats ett tag väljer att ta på sig något snyggare och flådigare. Som exempel på hur ens levnadsvanor kan påverka klädvalet har magiker (särskilt de som har studerat magi vid någon magiskola) ofta en förkärlek för fotsida dräkter, medan jägare gärna klär sig i kläder som det ska vara lätt att ta sig fram i i skogen samt i färger som ger bra kamouflage.

Accessoarer, flera lager, detaljer - ös på - de gör mycket för helheten och D&D-känslan. More is more.

Material: Inga särskilda krav, men undvik "plastighet". Materialen ska se naturliga och bra ut. Din utrustning ska se ut att passa in i världen, och där finns inte plast (men dock magi).

Skor: Är med fördel medeltidsinspirerade lajvskor, men om det inte går att ordna fram medeltid-ish lajvskor är de diskreta skor/stövlar i läder eller läderimitation.

Vapen: Boffervapen gäller. Lajvet är inte ett bofferlajv, men i Faerûn bär de flesta någon typ av vapen. Olika personer kommer att kunna behärska olika typer av vapen (i enlighet med regelsystemet).

Off-föremål: Ska döljas eller, om det inte är möjligt, hanteras diskret. Däremot behöver glasögon och andra hjälpmedel självklart inte döljas på något sätt. Mobiltelefoner ska hållas avstängda (åtminstone ska ingen annan märka av deras existens).

Obs! Tänk på att det finns risk för att det är kallt och fuktigt på lajvet och att det gäller att klä sig därefter. Fryser du förstör det din upplevelse. Ha gärna ett diskret och varmt underställ under dina lajvkläder. Många lager kläder = bättre isolering. Se till att ha flera par strumpor/sockor i reserv.

Packningslista

Nödvändig packning
- Lajvkläder, lajvskor och lajvaccessoarer.
- Sovsaker: Exempelvis madrass/liggunderlag/luftmadrass/tältsäng/fällar+varm sovsäck/varmt täcke/varma filtar+kudde+snygga filtar att dölja det offiga med.
- Matsaker: Lajvigt stop/mugg/dylikt för kalla och varma drycker, lajvig tallrik/tallrikar för såväl soppor som plockmat, lajviga bestick, lajvig servett.
- Pengapung/börs eller dylikt.

Bra-att-ha-packning
- Sittkudde eller fäll att sitta på.
- Ljuslykta. Obs! Använd ljus av ren stearin med tanke på allergi.
- Spel och tärningar som passar in-lajv
- Underställ, värmepåsar, fotogenkamin+fotogen, annat offigt som kan hålla dig varm.
- Boffervapen.
- Lajvigt musikinstrument.
- Intriger och rollbeskrivning.

Dessutom behöver du packa ner necessär etc precis som på vanliga resor. Innehållet i necessären kan vara hur offigt som helst men hanteras förstås diskret.

Du behöver inte ha med egen mat, snacks eller dryck. Om du vill ha med sådant ändå ska de helst lämnas in i incheckningen så de kan distribueras till dig via gästgiveriets personal.

Det kommer att finnas D&D-böcker i arrstugan under lajvet, ifall det är något du behöver kolla upp.

Tänk gärna igenom i förväg om du har föremål som in-lajv kan stjälas eller in-lajv är låst men går att bryta sig in i med hjälp av in-förmågor. I incheckningen kommer vi tillhandahålla färgade band som sådant ska markeras med.

För mer inspiration till packning se lajv101.com.

 

 

© 2015-2016 Solvej von Malmborg